نشست ترجمان دانش با محوریت ترویج دستاوردهای پژوهشی برگزار شد
نشست ترجمان دانش با محوریت ترویج دستاوردهای پژوهشی برگزار شد
رشت- در این نشست، تازه‌ترین یافته‌های پژوهشی در حوزه‌های مختلف سلامت، پرستاری و علوم رفتاری ارائه و درباره کاربرد نتایج آنها در ارتقای خدمات سلامت، پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و توسعه برنامه‌های آموزشی و پژوهشی تبادل نظر شد

به گزارش گیرا آنلاین نشست ارائه و بررسی نتایج طرح‌های پژوهشی دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گیلان،با حضور دکتر سید علی علوی، معاون تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی گیلان و دکتر نازیلا جوادی رئیس دانشکده پرستاری و مامایی شهید بهشتی رشت در سالن دانشکده پرستاری برگزار شد.دکتر مریم شکیبا، مدیر اطلاع‌رسانی پزشکی دانشگاه، در این نشست، با تأکید بر سیاست‌های جدید حوزه ترجمان دانش، گفت: تبدیل نتایج پژوهش‌ها به محتوای قابل فهم برای عموم و اطلاع‌رسانی رسانه‌ای، از مهم‌ترین راهکارهای افزایش اثرگذاری تحقیقات و ارتباط مؤثر دانشگاه با جامعه به شمار می‌رود.

دکتر سید علی علوی – معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه با ابراز خورسندی و قدردانی از تلاش پژوهشگران حاضر در نشست، بر حمایت دانشگاه از پژوهش‌های مسئله‌محور و کاربردی تأکید کرد و گفت: امیدوارم نتایج پژوهش‌های ارائه‌شده، زمینه‌ساز تصمیم‌گیری‌های بهتر و بهبود سلامت جامعه باشد.

خودآگاهی جنسی، قدرت زنان در شناسایی و بیان خشونت را افزایش می‌دهد

دکتر زهرا بستانی، پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی گیلان، با اشاره به نتایج یک پژوهش انجام‌شده روی زنان متأهل شهر رشت، گفت: یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد زنانی که از خودآگاهی جنسی بالاتری برخوردارند، بیش از دیگران خشونت‌های جنسی را شناسایی و گزارش می‌کنند؛ موضوعی که لزوماً به معنای افزایش وقوع خشونت نیست، بلکه بیانگر افزایش توانمندی زنان در تشخیص و بیان رفتارهای ناخواسته است.

وی افزود: در این پژوهش مشخص شد آگاهی بیشتر زنان نسبت به حقوق، خواسته‌ها و احساسات جنسی خود، موجب می‌شود تجربه‌های خشونت‌آمیز را با دقت بیشتری تشخیص داده و درباره آن سکوت نکنند.

دکتر بستانی با اشاره به دیگر یافته‌های این مطالعه اظهار کرد: سابقه سوءرفتار جنسی در دوران کودکی یکی از مهم‌ترین عوامل زمینه‌ساز خشونت جنسی در بزرگسالی است. همچنین عواملی مانند مصرف سیگار توسط همسر و سن پایین در نخستین رابطه جنسی نیز با افزایش احتمال بروز این پدیده ارتباط دارند.

وی با بیان اینکه نتایج این پژوهش، برداشت‌های رایج درباره نقش خودآگاهی جنسی را به چالش می‌کشد، تصریح کرد: برخلاف این تصور که خودآگاهی صرفاً از بروز خشونت پیشگیری می‌کند، یافته‌های ما نشان می‌دهد خودآگاهی بیش از هر چیز، قدرت روایتگری و مطالبه‌گری زنان را تقویت کرده و به آنان کمک می‌کند رفتارهای خشونت‌آمیز را شناسایی و بیان کنند.

این پژوهشگر در پایان بر ضرورت توسعه آموزش‌های مهارت‌محور در حوزه خودآگاهی جنسی تأکید کرد و گفت: پیشنهاد می‌شود نظام سلامت، آموزش خودآگاهی جنسی را به‌عنوان یکی از راهبردهای مؤثر در کاهش آسیب‌های اجتماعی و پیشگیری از خشونت علیه زنان، بیش از پیش مورد توجه قرار دهد

ارتباط تیپ شخصیتی D با افزایش خطر بیماری‌های قلبی؛ لزوم تمرکز بر اصلاح سبک زندگی

دکتر محمدتقی مقدم نیا،طرح خود را با عنوان «بررسی ارتباط خودآگاهی جنسی با خشونت جنسی توسط همسر در زنان متأهل سنین باروری مراجعه‌کننده به مراکز جامع سلامت شهر رشت در سال ۱۴۰۱» ارائه کرد.وی با اشاره به نتایج یک مطالعه موردی-شاهدی، از ارتباط معنادار تیپ شخصیتی D، به‌ویژه مؤلفه «بازداری اجتماعی»، با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی خبر داد.

مقدم نیا با بیان اینکه در این پژوهش بیماران مبتلا به سندرم حاد کرونری با بیماران مراجعه‌کننده به بخش چشم‌پزشکی به عنوان گروه کنترل مقایسه شدند، گفت: نتایج نشان داد افرادی که دچار سکته قلبی شده بودند، به‌طور معناداری بیشتر دارای ویژگی‌های تیپ شخصیتی D بودند و نقش «بازداری اجتماعی» در این ارتباط پررنگ‌تر از «عواطف منفی» بود.

این پژوهشگر افزود: بررسی‌های تکمیلی همچنین نشان داد افراد دارای تیپ شخصیتی D بیشتر به دیابت، سابقه خانوادگی بیماری‌های قلبی و کلسترول بالا مبتلا بودند که همگی از عوامل خطر مهم بیماری‌های قلبی محسوب می‌شوند.

وی با تأکید بر اینکه تغییر تیپ شخصیتی به‌سادگی امکان‌پذیر نیست، اظهار کرد: مهم‌ترین راهکار نظام سلامت، شناسایی افراد دارای این تیپ شخصیتی و تمرکز بر کنترل عوامل خطر قابل اصلاح از جمله دیابت، فشار خون، مصرف دخانیات و اصلاح سبک زندگی است.

وی در پایان با اشاره به توصیه‌های انجمن قلب آمریکا خاطرنشان کرد: انجام دست‌کم ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی سبک در هفته، در کنار اصلاح الگوی تغذیه و سایر رفتارهای سلامت‌محور، می‌تواند نقش مهمی در پیشگیری اولیه از بیماری‌های قلبی در این افراد داشته باشد

دکتر مجید پورشیخیان: بررسی میزان آمادگی بیمارستان های استان گیلان در مواجهه با تهدیدات بیولوژیک

دکتر مجید پورشیخیان نیز طرح موضوع «بررسی ارتباط تیپ شخصیتی D با سندرم حاد کرونری در بیماران مراجعه‌کننده به مراکز آموزشی درمانی دکتر حشمت شهر رشت در سال ۱۳۹۸» تشریح نمود. وی با اشاره به تجربه همه‌گیری کووید-۱۹، بر ضرورت آمادگی نظام سلامت برای مواجهه با تهدیدات و حوادث بیولوژیک تأکید کرد و گفت: همه‌گیری‌هایی مانند آنفلوانزای اسپانیایی در سال ۱۹۱۸ و کووید-۱۹ نشان دادند که بیماری‌های نوپدید می‌توانند بار دیگر جوامع بشری را با بحران‌های گسترده روبه‌رو کنند؛ از این‌رو آمادگی بیمارستان‌ها برای پاسخگویی به چنین شرایطی یک ضرورت انکارناپذیر است.

پورشیخیان با بیان اینکه بیمارستان‌ها نخستین مراکز ارائه‌دهنده خدمات درمانی در بحران‌های بیولوژیک هستند، افزود: مطالعات انجام‌شده در استان‌های مختلف کشور و همچنین پژوهش‌های بین‌المللی نشان می‌دهد که سطح آمادگی بسیاری از مراکز درمانی برای مقابله با این حوادث مطلوب نیست و این موضوع نیازمند توجه جدی مدیران حوزه سلامت است.

وی با اشاره به نتایج پژوهشی که در تمامی بیمارستان‌های استان گیلان انجام شده است، اظهار کرد: این مطالعه با مشارکت بیمارستان‌های دانشگاهی، خصوصی و نیروهای مسلح و با استفاده از ابزار اختصاصی ارزیابی آمادگی انجام شد. نتایج نشان داد میانگین آمادگی بیمارستان‌های استان در مواجهه با حوادث بیولوژیک حدود ۳۳ درصد است که در سطح ضعیف ارزیابی می‌شود.

پورشیخیان ادامه داد: ارزیابی ابعاد مختلف آمادگی از جمله ساختار مدیریتی، افزایش ظرفیت، آموزش و مدیریت منابع نیز نشان داد که همه این شاخص‌ها فاصله قابل توجهی با وضعیت مطلوب دارند. همچنین بیمارستان‌های خصوصی و عمومی (جنرال) نسبت به بیمارستان‌های دولتی و تخصصی از آمادگی بیشتری برخوردار بودند، هرچند این اختلاف از نظر آماری معنادار نبود.

این عضو هیئت علمی دانشگاه با تأکید بر اینکه تجربه کووید-۱۹ باید به افزایش آمادگی نظام سلامت منجر می‌شد، خاطرنشان کرد: با وجود پیامدهای گسترده اقتصادی، اجتماعی و درمانی این همه‌گیری، هنوز آمادگی بیمارستان‌های استان برای مقابله با تهدیدات بیولوژیک کافی نیست و لازم است برنامه‌ریزی‌های جدی برای ارتقای زیرساخت‌ها، آموزش نیروها و توسعه ظرفیت‌های مدیریتی انجام شود.

وی همچنین از آغاز برنامه‌ای برای ارزیابی مجدد آمادگی بیمارستان‌های استان پس از جنگ ۱۲ روزه خبر داد و گفت: بر اساس دستور رئیس دانشگاه، بررسی جامعی با استفاده از شاخص‌های استاندارد در حال انجام است و یکی از پیشنهادهای مطرح‌شده، ایجاد حداقل یک مرکز مجهز برای آلودگی‌زدایی در استان است تا در حوادث بیولوژیک، شیمیایی و پرتوی بتواند خدمات تخصصی ارائه دهد.

پورشیخیان در پایان با اشاره به آثار اجتماعی تهدیدات بیولوژیک تصریح کرد: هدف این تهدیدات تنها ایجاد بیماری نیست، بلکه ایجاد ترس، هراس و گسست اجتماعی است؛ موضوعی که در همه‌گیری کووید-۱۹ نیز به‌وضوح مشاهده شد. از این‌رو ارتقای آمادگی بیمارستان‌ها و نظام سلامت می‌تواند علاوه بر کاهش تلفات، از پیامدهای اجتماعی و اقتصادی چنین بحران‌هایی نیز جلوگیری کند

دکتر پروانه رضاسلطانی: رازیانه می‌تواند گزینه‌ای قابل بررسی برای کاهش ناراحتی‌های پس از سزارین باشد

دکتر پروانه رضاسلطانی نیز سه طرح پژوهشی دیگر را در این نشست ارائه کرد. طرح اول با عنوان «بررسی تأثیر ماساژ بازتابی پا بر اضطراب و شاخص‌های فیزیولوژیک در بیماران تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر مراجعه‌کننده به مرکز آموزشی و درمانی دکتر حشمت رشت، سال ۱۳۹۹-۱۴۰۰» به اثربخشی این روش مکمل در کاهش اضطراب بیماران پرداخت. طرح دوم، «مقایسه میزان نگرانی‌های مرتبط با بارداری در مادران شرکت‌کننده و غیرشرکت‌کننده در کلاس آمادگی دوران بارداری» بود که تأثیر مثبت این کلاس‌ها را در کاهش نگرانی‌های مادران باردار نشان داد.

وی با اشاره به نتایج یک پژوهش در زمینه مراقبت‌های پس از سزارین گفت: کنترل درد و ناراحتی مادر پس از سزارین اهمیت زیادی دارد، زیرا موجب می‌شود مادر راحت‌تر حرکت کند، شیردهی موفق‌تری داشته باشد، تغذیه مناسب‌تری دریافت کند و روند بهبودی با سرعت بیشتری طی شود.

رضاسلطانی افزود: در این پژوهش، اثربخشی کپسول نرم رازیانه با کپسول دایمیتیکون در مادران پس از سزارین مقایسه شد. این مطالعه به‌صورت کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور و با همکاری متخصصان زنان انجام شد تا نتایج آن از اعتبار علمی کافی برخوردار باشد.

وی ادامه داد: مادران پس از آغاز مصرف مایعات، هر شش ساعت یک کپسول دریافت کردند و شدت ناراحتی و علائم آن‌ها با استفاده از ابزارهای استاندارد ارزیابی شد. طراحی مطالعه به‌گونه‌ای بود که نه شرکت‌کنندگان و نه پژوهشگران از نوع کپسول مصرفی اطلاع نداشتند.

رضاسلطانی اظهار کرد: نتایج این پژوهش نشان داد هر دو روش در کاهش ناراحتی‌های پس از سزارین مؤثر هستند و کپسول رازیانه نیز می‌تواند به‌عنوان یک گزینه درمانی قابل بررسی در کنار درمان‌های رایج مطرح شود. البته انتخاب روش درمان باید متناسب با شرایط هر مادر و با نظر پزشک انجام شود.

این عضو هیئت علمی تأکید کرد: هدف از انجام این مطالعه، ارائه شواهد علمی برای مدیریت یکی از مشکلات شایع پس از سزارین و حمایت از استفاده آگاهانه از فرآورده‌های گیاهی در کنار درمان‌های رایج است. استفاده از داروهای گیاهی باید بر پایه شواهد علمی و تحت نظر پزشک باشد، نه صرفاً بر اساس باورهای عمومی.

وی ابراز امیدواری کرد نتایج این پژوهش بتواند در آینده در بازنگری راهنماهای بالینی و ارتقای مراقبت‌های پس از زایمان مورد استفاده قرار گیرد